Rozkoszny, jednoczący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim artykule mowa? Rzecz jasna, gra toczy się o mozzarellę. Kultowy na całym świecie ser pochodzi z południowych rejonów Włoch, a od początku do końca z regionu Kampania. Własną popularność zawdzięcza nie wyłącznie dzięki łagodnemu smaku, jednakowoż też specyficznemu zachowaniu po podgrzaniu. A więc potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają całkiem innowacyjnego oblicza – ser w specjalistyczny sposób rozciąga się, niemniej jednak jednocześnie nie zmienia swojego łagodnego oraz naturalnego smaku.
tiramisu galbani
Jak oraz z czego powstaje mozzarella?
Entuzjaści włoskiej pizzy lub innych potraw, czy to z makaronami lub innymi wybornymi dodatkami okraszonymi tym oczywiście serem okazjonalnie zastanawiają się, jak oraz z czego powstaje ich przysmak. Biegnijmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie produkty seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic czy też mieszanki mleka bawolic oraz krów. To, co jest niezmiernie reprezentatywne dla mozzarelli to też jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka i dodatków zatapiana jest w serwatce, gdzie pozyskuje się finalny kształt oraz smak. Naturalnie ser mozzarella nie jest sprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do punktów sprzedaży w wyjątkowych pojemnikach i opakowaniach, w których jest zanurzona niewielką ilością serwatki. To naturalnie dzięki temu ser jest nieprzerwanie świeży i nie traci smaku.
Oryginalna mozarella versus towary sero podobne
dania z mozzarellą
Wszyscy fanatycy serów, restauratorzy, kucharze czy najzwyczajniej w świecie normalni ludzie wiedzą, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak w gruncie rzeczy ser. W większości wypadków sprzedawany towar to towary seropodobne, o czym możemy przeczytać na etykietach opakowań. Ten problem dotyczy również mozzarelli. Jak wspomniano na początku artykułu, mozzarella wywodzi się z Włoch, a jej w najwyższym stopniu znana i legendarna odmiana mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z rejonie Kampania według szablonowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co ważne, zarówno nazwa oraz receptura są napisane na listę artykułów chronionych i tradycyjnych.
mozzarella
Skąd wobec tego wziąć pionierski, smakowity ser mozzarella? Wystarczy jedynie udać się do wypróbowanych delikatesów. Trzeba niemniej jednak liczyć się z tym, że pionierski włoski ser będzie niemało droższy, niż wyprzedawane w dyskontach towary seropodobne. Jako miłośnicy tradycyjnego sera mozzarella jesteśmy w stanie oznajmić jedno – w rzeczy samej warto dopłacić oraz upajać się pysznym smakiem.