Dawna kuchnia w dalszym ciągu żyje

Dawna kuchnia w dalszym ciągu żyje

Każda sztuka kulinarna cechuje się osobistymi obyczajami, ceremoniałami i czynnościami, jakie wykonuje się z największą starannością. W tym oraz kuchnia polska. To smutne, nie każdy ojczysty Polak zna się na kuchni narodowej choć w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dość uboga oraz łatwa. Większości z nas jednoczy się jedynie z pierogami (jakie są niezwykle cenione na całym świecie), schabowym, mizerią oraz ziemniakami. Nic bardziej fałszywego. Pierogi uznaje się za krajowe, zwłaszcza z powodu podawania ich na terenach kraju. Ale nie bez przyczyny jedna z form pierogów nosi nazwę ruskie. Wedle historyków i znawców kuchni polskiej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one kojarzone na ogół z Polską. Wolno dostać je w specjalnych polskich sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają świetnie smak tradycyjnych pierogów ruskich czy także żadnych innych, ale kiedy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam docenić ich atut. W końcu to tylko jedzenie. Niemniej jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla fanatyków i degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki przeróżnych dań, reprezentatywnych dla różnych części Europy czy świata. Skoncentrujmy się jednakże kolejny raz na charakterystyce kuchni polskiej. Wszelkie towary i składniki używane przez wieki poprzez lokalne kury domowe tak faktycznie niewiele się zmieniły. Nie mamy tu na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film